O Dysonu
James Dyson

" Vsi smo razočarani nad napravami, ki ne delujejo tako, kot bi morale. Kot inženirji lahko naredimo nekaj glede tega. Ves čas delujemo v smeri inovacij in izboljšav.

A new idea design

Nova ideja

Leta 1987 je Dyson razočaran ugotovil, da njegov sesalnik izgublja na učinkovitosti. Ugotovil je, da se je vrečka sesalnika mašila s prahom, kar je povzročilo upad sesalne moči. Ravno pred tem je Dyson za svojo tovarno dal zgraditi industrijski ciklonski stolp, ki je iz zraka s pomočjo centrifugalnih sil, izločeval delce barve. Zanimalo ga je ali bi isti princip deloval v sesalnku. Lotil se je dela in pet let in 5127 prototipov kasneje, je iznašel prvi sesalnik brez vrečke na svetu.

G-force

G-sila

Prvi Dysonovi sesalniki so bili prodani na Japonskem, domovini visokotehnoloških izdelkov. Sesalnik je s svojo učinkovitostjo na Japonce naredil velik vtis in hitro postal statusni simbol, ki se je prodajal po 2000 $. Pravili so mu "G-sila". Dysonov sesalnik je leta 1991 na Japonskem dobil nagrado mednarodnega sejma International Design Fair.

DC01 vacuum cleaner

DC01

S honorarji od prodaje sesalnikov je James Dyson lahko ustanovil svoje podjetje, Dyson Ltd. Leta 1993 je odprl tovarno in raziskovalni center v pokrajini Costwolds. Lotil se je izdelave novega sesalnika, ki bi zmogel posesati in zadržati celo delce manjše od prahu. Izdelal je prvi sesalnik, ki je lahko veš čas vzdrževal 100 % sesalno moč, DC01.

Dyson today world map

Dyson danes

Danes so Dysonove naprave prisotne v 65 državah na svetu. Dysonovo tehnološko podjetje ima po svetu več kot 1000 inženirjev, število inženirjev in znanstvenikov v podjetju pa še vedno raste - več idej, več iznajdb.

Dyson engineers

Dysonovi inženirji

Dysonovi inženirji in znanstveniki v Veliki Britaniji, Maleziji in Singapuru so osredotočeni na izume in izboljšave Dysonovih naprav. Prihajajo iz različnih področij, kot so robotika, akustika, elektronika, mikrobiologija idr.. Vsak je strokovnjak na svojem področju in s tem ko delajo skupaj zagotavljajo, da so Dysonove naprave boljše od drugih in zgrajene tako, da trajajo.

Machine close up

Dyson po svetu

Dyson ima ekipe po celem svetu in vsaka izmed njih pomembno prispeva k Dysonovemu uspehu. Dyson je nedavno investiral v motorno tovarno v Singapuru, kjer proizvajajo samo Dysonove digitalne motorje - ključna tehnologija v srcu najnovejših Dysonovih naprav.

Dyson office - Malmesbury

Raziskave, izdelava in razvoj

Dyson ima sedež v Malmesbury-ju v Veliki Britaniji, kjer se opravljajo vse začetne raziskave in razvoj Dysonovih tehnologij. James Dyson in njegaova ekipa inženirjev, neprestano iščejo nove rešitve za boljše delovanje naprav.

Prototype of a Dyson Cylinder vacuum cleaner

Izpopolnitve. Izboljšave. Izpopolnitve. Izboljšave.

Dysonovi inženirji in znanstveniki znova in znova izpopolnjujejo svoje ideje. Danes je izdelava prototipov hitrejša in bolj sofisticirana, vendar tu ni bližnjic, dysonovi inženirji v iskanju popolnosti naredijo veliko prototipov.

Dyson materials

Veda o materijalih

Dysonovi aparati so strukturno celoviti. So močni in lahki hkrati. Dysonovi inženirji lahko s poznavanjem geometrije in prvovrstnih materialov iz manj naredijo več. Manj materiala, manj teže, manj izgub.

James Dyson Foundation

Strojništvo prihodnosti - Fundacija Jamesa Dysona

Inženirji so tisti, ki rešujejo svetovne probleme. Ker jih potrebujemo še več, lahko razumemo zakaj James Dyson močno spodbuja mlade k usmeritvi v znanost, tehnologijo in strojništvo. Dobrodelna Fundacija Jamesa Dysona s pomočjo štipendij, izobraževalnih programov in učnih materialov, pomaga študentom in učiteljem.

James Dyson Award - Titan Arm

Priznanje Jamesa Dysona

Priznanje Jamesa Dysona je mednarodno priznanje za načrtovanje. Priznanje podeljuje Fundacija Jamesa Dysona, katere namen je, tako kot nagrade, navdihniti mlade za projektiranje, da vidijo kaj zmorejo in postanejo inženirji.

;